Maastojuoksu eli Cross country running lajina

Maastojuoksu on kestävyysurheilua jossa radan tai kadun sijaan juostaan maastoreitillä. Pehmeä ja muuttuva alusta tuo lajiin haastetta, mutta myös helpottaa jalkoihin kohdistuvaa rasitusta. Maastossa juokseminen tuo hyvää vaihtelua myös vaikkapa maratonharjoitteluun.

Kilpaurheiluna maastojuoksulla on pitkät perinteet. Se kuului olympialaisten ohjelmaan vuosina 1912, 1920 ja 1924 omana lajinaan, ja on nykyisinkin mukana osana modernia viisiottelua (yhdistettynä ammuntaan laserpistooleilla). Paavo Nurmi voitti lajissa kultaa 1920 ja 1924.

Maailmanmestaruuskisoja on lajissa järjestetty vuosittain 1970-luvulta alkaen. Tunnettuja kilpailuja ovat muun muassa Eurocross, Great Edinburgh International ja Cinque Mulini.

Reittien pituus vaihtelee 4-12 kilometrin välillä. Vaikka radat on tehty maastoon, korkeat esteet tai tiivin kasvillisuuden seassa juokseminen eivät kuulu lajiin. Reitti on myös selvästi merkitty nauhoilla tai lipuilla, joten suunnistustaitoa ei kilpailuissa tarvita. Yleensä sama lenkki kierretään useampaan kertaan yhden juoksun aikana.